Úklid s experty

Ať už se jedná o velký jarní nebo vánoční úklid či jen o běžnou údržbu domácnosti, většinou se objevují stejné otázky: Kde mám začít a čím mám skončit? Jakými prostředky mám co čistit? A především: jak to vše zvládnout rychle a efektivně? Jedna otázka za druhou:  expert na čištění z Kärcheru vám poradí.

Čištění podle faktorů cyklu "Sinnerscher Kreis"

Odborníci na úklid se drží 4 faktorů cyklu "Sinnerscher Kreis": Ten říká, že výsledek čištění je závislý na následujícíh čtyřech faktorech:

• Mechanika
  • Teplota
  • Čisticí prostředek
  • Doba

Pokud se sníží jeden z faktorů, musí se oproti tomu zvýšit alespoň jeden další. Ten kdo např. uklízí s pomocí horké vody (teplota) a delší dobu (čas) drhne (mechanika), potřebuje méně čisticích prostředků. Tzn. že ne vždy je nutné použít k čištění chemii, aby bylo dosaženo dobrého výsledku. Naopak: díky účinné kombinaci tlaku páry - až 3,5 bar u parního čističe Kärcher SC 3 - a vysoké teploty, uvolní parní čistič nečistoty bez velkých nároků na čas a na čisticí prostředky. Cyklus "Sinnerscher Kreis" se uzavírá v tomto případě i bez použití čisticích prostředků.

Sinnerscher Reinigungskreis

Dobře vybaven

Schreibtisch

Jaké pomůcky pro úklid patří do mé komory?

Mnoho skříní a komor přetéká samými čisticími prostředky, ale přitom jich stačí jen pět. K základnímu vybavení patří::

• Univerzální čistič
  • Prostředek pro ruční mytí
  • Jemný drhnoucí prostředek
  • Čistič skel
  • Kyselý čistič - nejlépe na bázi kyseliny citronové

Každý, kdo vlastní parní čistič, si může ušetřit všechny univerzální čisticí prostředky a prostředky na drhnutí. Kromě toho by neměly v žádné skříni chybět utěrky z mikrovlákna, bavlny, např. stará trička. Pro lepší výsledky při drhnutí jsou výborné houbičky, které nepoškrábou povrch.

Proti ulpívajícím nečistototám například v hrncích pomáhá ocelová houbička. Aby se hadry a houbičky určené pro různé místnosti nepomíchaly, doporučuje se využívat barevného systému z profesionálního čištění: červená pro toaltety, žlutá pro povrchy v koupelně , zelená pro kuchyni a modrá pro všechny ostatní povrchy a nábytek.

Důležitý je směr

Kde začnu a kde skončím?

Jako první je potřeba utřít povrchy stolů, poliček a okenních parapetů. Přičemž platí: Vždy postupujte odshora dolů, aby padající nečistoty znovu neznečistily již uklizené plochy. Kromě toho je nutné stírat v jednom směru jinak se prach jen roztírá. Tip: poté, co utřete kuchyňský stůl, postavte židle vzhůru nohama, abyste mohli odstranit vlasy a chomáče prachu z noh židlí. Tím zamezíte opětovnému znečištění čistě vytřené podlahy.

Jakmile je v celém bytě utřený prach, přichází na řadu vysavač na podlahu a čalouněný nábytek. Pokud máte vinylové, podlahy, dlažbu, parkety nebo jiné tvrdé podlahy, je nutné je po vysátí vytřít. Zde se uplatní parní čistič, se kterým postupujete ve směru zvnějšku dovnitř a od čisté zóny k té nejšpinavější. To znamená: Ten, kdo má balkon (1) začíná zde, protože po úklidu může být špína zanesena zvnějšku do interiéru. V bytě začněte nejčistším pokojem, ložnicí (2) a propracovávejte se odtud přes kancelář (3) a obývací pokoj (4) k nejvíce vytíženým místnostem, jako jsou hala (5), kuchyň (6) a koupelna (7). Mezitím samozřejmě v závislosti na znečištění vyměňujte stíráky.

Wohnungsplan

Smí se to?

Smím stírat pomocí parního čistič laminátovou podlahu či parkety?

Kdo má laminátovou nebo parketovou podlahu, zná jistě ten problém: podlaha nesmí být vytírána přílišným množstvím vody, ale pouze navlhko. To znamená, že podlaha musí být po několika sekundách opět suchá. To vyvolává otázku, zda je parní čistič vůbec vhodný pro takovéto účely? S tímto tipem to jde bez problémů: jednoduše použijte a připevněte na hubici dvě podlahové utěrky a vytřete s nejnižším stupněm páry. Mýtus, že na čištění laminátu je výborné použít aviváž, vyvrací náš expert Vlastimil Firman, protože se prostředek usadí jako tenký film na podlaze a jsou na ní pak viditelné stopy.

Jak uklidím koupelnu nebo kuchyni?

Parní čistič pracuje s tlakem a horkou párou. Tato kombinace je zcela dostačující na úklid koupelny a kuchyně bez použití chemikálií. S bodovou tryskou a kulatým kartáčem lze odstranit vápenné usazeniny a zbytky mýdla v koupelně - bez časově náročného manuálního drhnutí. V případě, že je vrstva vodního kamene velmi silná, použijte citronový čistič a po půl hodině působení omyjte čistou vodou. Od čištěním pomocí octa náš expert spíše odrazuje, neboť obsažená kyselina by mohla poškodit pochromované díly, těsnění a spáry. K tomu, aby tyto usazeniny v koupelně vůbec nevznikaly, je nutné po každém sprchování omýt stěny a vytřít dosucha mikrovláknovým hadříkem. Ještě šetrnější je vlhost odsát pomocí vysavače na okna.

V kuchyni můžete pomocí parního čističe rozpustit tuky a zatvrdlé zbytky jídla. Plochy z nerezové oceli u odsavače par se nejlépe očistí potahem na trysku z plyšového veluru. A kdo chce udělat dobře své lesklé čelní desce, vsadí při čištění na bavlěné utěrky a vídeňské vápno pro vyleštění - tak nevzniknou žádné škrábance.

Zvláštní projekty

Všechno pro kočku?

Jak co nejlépe odstraním zvířecí chlupy?

Každý, kdo má kočku, psa nebo králíka ve svém bytě, to zná: všude leží zvířecí chlupy. Ten, kdo kvůli tomu nechce hned vytahovat vysavač, může popadnout bateriové koště.  Přístroj je ihned po ruce a lze s ním snadno zamést nečistoty. Aby se chloupky nemusely po ukončení zametání obtížně vymotávat ze štětin, je kartáč obklopen mřížkovým pouzdrem. Pouzdro se po ukončení zametání jednoduše stáhne. Pro rychlé osvobození křesla nebo pohovky od chlupů postačí rolička na chlupy, které se na ni nalepí.

Flekatý koberec

Jak vyčistím svůj koberec?

Při čištění koberce je velmi důležité, abyste dbali na údaje od výrobce, neboť ne všechny materiály mohou být čištěny stejným způsobem. V případě, že můžete koberec čistit mokrou cestou, nabízí se tepovač. Přístroj nastříká pod tlakem čisticí lázeň do vláken a odsává zpět špinavou vodu s uvolněnými nečistotami. Pozor ale na vlnu: snažte se tak zřídka jak je to jen možné pracovat na celé ploše koberce, neboť působením teplé vody se rozpouští přírodní tuk, kerý chrání materiál před rychlým opětovným znečištěním.  Pokud si nejste jistí, jak bude materiál na čištění reagovat, pomůže test na nějakém skrytém místě.

Čím starší tím lepší

Jak vyčistím svůj starožitný nábytek?

Židle od známého návrháře vedle sekretáře. Mix starého a moderního je současným trendem. Aby starožitný nábytek nevybledl, neměl by být vystaven stálému proudění teplého vduchu nebo přímému slunečnímu záření. Pro pravidelnou údržbu používejte jednoduše suchou prachovku. Ozdoby nebo těžko přístupná místa očistěte pomocí štětečku. I při silném znečištění se snažte vyhnout použití vody a používejte pouze prostředky na péči o dřevo příp. na panty.

Aby nám špína neprotékala mezi prsty

Jak vyčistím radiátory?

Čištění radiátorů je pro mnohé z nás velkou výzvou. Není divu, jak máme dostat špínu i z rohů? Jednoduše to jde podle našeho experta pomocí úzkého kartáčku na radiátory, který se dostane i do meziprostoru. V případě žebrového radiátoru můžete použít i parní čistič. Umístěte pod a za radiátor ručník a proudem páry vyfoukněte meziprostor dočista. Tip: V tomto případě neumývejte jako první okna a okenní parapety, ale začněte s radiátorem pokud, pokud by měl prach vířit směrem vzhůru.

Zachovat si přehled

Jak umyju okna bez šmouh?

Důležité při mytí oken je, aby na skle nezůstala žádná tekutina, jinak se tvoří šmouhy. Rychlého výsledku bez šmouh lze dosáhnout pomocí okenního vysavače tzv. akustěrky. Napřed nastříkáte vodu smíchanou s čisticím prostředkem na čištěný povrch, rozmyjete pomocí rozmýváku z mikrovlákna, který je umístěn na nástřikové lahvi. Tak uvolníte nečistoty. Následně odsajete tekutinu v rovnoměrných dráhách. Špinavá voda je odsáta do nádržky a neznečišťuje okenní parapety.

Nachystáno pro letní sezonu

Jak dosáhnu čistého balkonu a vyčistím zahradní nábytek?

Jakmile zasvítí slunce a oteplí se, stává se pro mnohé balkon nebo terasa druhým obývacím pokojem. Aby se zahradní plastový nábytek a dlažba znovu zasvítila čistotou, můžete použít parní čistič s podlahovou hubici. Na malé šrámy, skvrny nebo odřeniny na plastu pomůže mazací guma.