Hygiena ve sdílené kuchyni

Nenechte žádný prostor pro pochyby tam, kde je hygiena prioritou číslo jedna. Ať už vaši zaměstanci sdílí kuchyň pro přípravu občerstvení během pracovní doby nebo kuchyň využívají v rámci své profese. Udržování hygienicky čistých kuchyňských prostor je zásadní pro zastavení kontaminace a přenosu bakterií. Vybudujte mezi zaměstnanci vzájemnou důvěru, když používají sdílené kuchyně. Jak? Dodržováním hygienických standardů.

Hygiena ve sdílené kuchyni

Je důležité si uvědomit, že před dezinfekcí je nutné provést čištění.

Čištění pomocí vody a čisticího prostředku je efektivní proces odstraňování nečistot, jako je prach a nečistoty. Po vyčištění místa může proběhnout dezinfekce. Dezinfekce je proces, který snižuje počet patogenních mikroorganismů ničením nebo deaktivací tím, že snižuje počet škodlivých mikroorganismů a povrchy jsou hygienicky čisté. 

  1. Při čištění vždy používejte osobní ochranné prostředky - minimálně jednorázové rukavice a zástěry.
  2. Vždy používejte čisticí prostředek či dezinfekční prostředek podle pokynů na štítku.

 

Kontaktujte nás. Rádi Vám poradíme, jak udržet vaše společné prostory hygienicky čisté.

Místa, na která je třeba myslet...

Kuchyňské povrchy

Povrchy

Všechny povrchy by měly být důkladně vyčištěny, což lze provést ve spojení s čisticím a dezinfekčním prostředkem. Pro alternativní dezinfekci bez použití chemikálií lze použít profesionální parní čistič. Je důležité zajistit, aby i zákoutí, které skrývají bakterie byly důkladně vyčištěny. Mezi povrchy, které je třeba důkladně vyčistit, patří: podlahy, desky, dveře, kliky dveří, skříňky, zásuvky, dřezy a baterie.

Kuchyňské náčiní

Kuchyňské vybavení

Vyčistěte a dezinfikujte kuchyňské náčiní, jako jsou vidličky, nože a lžíce, je třeba dosáhnout teploty přes 60 ° C, abyste rychle a účinně zabili většinu choroboplodných zárodků a bakterií.

Rychlovarná konvice

Konvice

Pokud jste konvici dlouho nepoužili, voda uvnitř stojí. Je důležité odstranit stojatou vodu a konvici důkladně vyčistit, ideálně odvápnit. Je možné použít odvápňovací prostředky, ale jsou k dispozici i jiná přírodní řešení.

Kohoutek

Kohoutky/voda

Voda, která zůstává v potrubí dlouhou dobu způsobuje hromadění škodlivých organismů, které způsobují například Legionářskou chorobu. Pokud voda sedí v potrubí dlouho, může to představovat vážné zdravotní komplikace. Zajistěte bezpečnost vody dodávané do kohoutků včetně propláchnutí trubek.

Lednička

Lednička

Na ledničky by se taktéž nemělo zapomínat, i ty by měly být důkladně vyčištěny. Ledničky se snadno čistí hadříkem z mikrovláken, čisticím nebo dezinfekčním prostředkem. Profesionální parní čistič může dezinfikovat bez použití agresivních chemikálií a jeho příslušenství vám pomůže získat přístup k obtížně přístupným místům, která by vám mohla uniknout při čištění pomocí hadříku.

Vysoce frekventovaná místa

Vysoce frekventovaná kontaktní místa

Pulty, skříňky, zásuvky, kliky na dveře, vypínače, chladničky, vodní chladiče, kávovary, rychlovarné konvice a vodovodní baterie.


Doporučené stroje

Kompaktní mycí stroje jako Kärcher BR 30/4 C jsou ideální pro rychlé a efektivní čištění podlah v malých prostorách před provedením dezinfekce. Alternativní řešení: můžete použít páru, profesionální parním čističem s funkcí vakua, které vám umožní vyčistit, dezinfikovat a odstranit nečistoty v jediném procesu.


Další prostory, kde je hygiena nezbytná