Výbušné těsto: Hygiena u prachu z mouky

Podle pověsti schovávali Švábové maso do těsta taštiček, aby mohli během půstu jíst maso – odtud pochází název „Herrgottsbscheißerle“, což by se do češtiny dalo přeložit jako boží šidítka. Těsto je tedy důležitou součástí této švábské speciality, která při výrobě představuje výzvu především kvůli prachu z mouky. Ten představuje nebezpečí výbuchu, usazuje se na součástech strojů a zkracuje jejich životnost.

mouka

Stacionární odsávací zařízení s certifikací ATEX odsávají prach z mouky ihned během výroby těsta. Směrnice ATEX 2014/34/EU (Atmosphères Explosives) stanovuje, které stroje se smí používat v prostorech, ve kterých hrozí nebezpečí výbuchu. Navíc existují mobilní vysavače s žáruvzdornými hadicemi odolnými až do 200 °C, které se používají pro průběžné čištění pecí.

 

Pro odstranění zaschlých zbytků těsta z dopravních pásů a výrobních strojů se při základním čištění pracuje se suchým ledem. Velká výhoda spočívá v tom, že se stroj nemusí rozebírat, protože čištění je možné přímo při výrobním procesu.

 

Pelety ze zmrazeného oxidu uhličitého s teplotou −79 °C přitom pohání stlačený vzduch. Při dopadnutí na čištěný povrch se povrch silně ochladí, povlak z nečistot popraská a lze ho jednoduše odstranit.

 

Voda se používá pouze při závěrečném denním čištění, aby byla zajištěná důkladná čistota. Za tímto účelem jsou nainstalovaná buď stacionární vysokotlaká zařízení s více odběrnými místy, nebo se používají jednotlivá mobilní zařízení.